En gladare arbetsplats

2014-03-10 21:14

En gladare arbetsplats
Mer skratt, humor och glädje på jobbet. Varför är det så viktigt?

För det första:
Ett stort antal undersökningar visar att humor, glädje och skratt har positiva effekter på välbefinnandet. Det t.o.m förlänger livet: Jag läste om en undersökning som gjorts vid Wayne university i Michigan, USA. 230 bilder av basebolllspelare i 1952 års Baseball Register studerades. Spelarnas ansiktsutryck rankades efter deras leende och skrattlinjer och så delade man in spelarna i tre grupper:

Grupp 1. Log inte alls
Grupp 2. Hade ett litet leende där endast musklerna runt munnen var aktiverade
Grupp 3. Hade ett brett leende med blottade tänder, glada ögon och skrattlinjer.

Störst leende längst liv
Ett antal år senare hade 184 av de 230 spelarna avlidit och av dessa 184 jämfördes grupperna och deras livslängd.

Grupp 1 levde i genomsnitt 72, 9 år.
Grupp 2 levde i snitt 75 år
Grupp 3 levde i genomsnitt 79,9 år.

Grupp 3, de som hade bredast leende levde alltså sju år längre än de som inte log alls. Forskarna fann också att det inte funkade att slå till med ett falskt leende, eftersom endast de som såg genuint glada ut levde längre.

För det andra:
Det förbättrar problemlösningsförmågan. I en studie delade man upp försökspersoner i två grupper som skulle lösa var sin uppgift som krävde uppfinningsrikedom.
Grupp 1 såg en film där man lärde ut effektiv problemlösning
grupp 2 fick titta på avsnitt ur roliga filmer

Vilken grupp tror du vann? Just det, grupp 2 vann. Man gjorde om testet och grupp 2 vann igen.

För det tredje:
Det är roligare att ha roligt än att ha tråkigt! Det ökar trivseln, förbättrar sammanhållningen, främjar interaktionen mellan människor, länkar samman människor.

Avigsidor?
Skadeglädje, spydigheter, sarkasmer. ironiskt, elak humor är inte jag själv så förtjust i, skrattet fastnar i halsen. På många arbetsställen säger man att humorn är rå men hjärtlig inte så säkert att alla uppskattar det. Stor risk att människor blir sårade. Risken att det blir en kultur där det hjärtliga försvinner och bara det råa finns kvar.  Människor kan bli sårade. Var lyhörd om du skämtar. Det finns inget facit vad som är roligt, vi tycker olika.

Vi vet ju alla att det är bra men ibland glömmer vi av det här med att skratta. Det sägs ju att vi bara skrattar 6 minuter om dagen mot 18 minuter på 50-talet. Så påminn varandra! Hitta guldkornen i vardagen. Le mot någon. Och vet du en hemlighet? Det smittar. Ju mer man ger ut ju mer får man tillbaka. Och får man inget tillbaka är det värt det ändå!

Taggar: GlädjeProjektet En gladare arbetsplats


Detta inlägget går ej att kommentera.


2015
mars

2014
mars